You are currently viewing IKEA zsúrkocsi, avagy az átalakítás művészete

IKEA zsúrkocsi, avagy az átalakítás művészete

Tele az internet az úgynevezett “IKEA hack”-kekkel, vagyis, hogyan alakítsunk át egy kész bútort a saját szájunk illetve lakásunk ízére. Nem kezdtem volna bele egy az IKEA hack-ek tárházát gyarapító összefoglalásba, ha nem lenne történetesen pár ilyen bútorunk. De mivel van, és egy nap rám tört az ihlet, gondoltam megosztom ezt a kalandot.

Szeretem az IKEÁ-t. A felhasználók széles spektrumát szolgálják ki, letisztult stílus, praktikus, alakítható és egy csomó valódi fából készült termék, ami ha egyszer a szemétdombon végzi is, szépen lebomlik. A fából készült kisbútorokat tekintve, az alapbútorból némi csinosítással, mint szín, fogantyúk, esetleg új láb, szinte bármilyen hatás elérhető. Persze azért vigyázzunk, néha a szuper ár tartogat némi funkcionális hiányosságot.( Egyik vesszőparipám a gyatra fiókaljak, melyek nem bírnak többet három zokninál.)

A nyírfából készült Förhöja zsúrkocsi az aminek látszik és bírja a használatot. Nekünk is van egy. Mivel a megvásárolt darab teljesen nyers, ezért ha a natúr színt meg is szeretnénk tartani, mindenképpen kezelni kell valamilyen felületzáróval (színtelen lakk, viasz, faolaj…). Viszont ennél azért nagyobb ambícióim voltak. Nem volt célom valamely stílusirányzat követése, egyszerűen csak mentem a magam feje után. A fa erezetének láthatósága most nem volt fontos, inkább valami szín. Ha már szín, akkor remek választás a tejfesték. A harmonikus szép színeken túl további előny, hogy a tejfesték vegyszermentes, vízben oldódik, az ecset is egyszerűen kimosható. A Sütőtök és a Tenger színekkel már régóta kacérkodtam, biztos mert már a neveik is jó emlékeket idéznek fel. Aztán ez lett belőle.

Zsúrkocsi Sütőtök és Tenger tejfestékkel

Egy darabig így állt a bútor, három réteg tejfestékkel festve, felületzárásnak egy réteg kenderolaj. Tetszett az eredmény, azt gondoltam így is marad. Aztán mégse. Egy nap úgy éreztem, hogy ma nem szeretnék vászonra festeni, de azért festettem volna, csak valami más felületre. Meg is akadt a szemem a zsúrkocsin. A tejfesték a kenderolajjal remek alapozás, úgyhogy mehetett rá az olajfesték. A bútor korábbi merevségét, melyet a szögletes dizájn és a kontrasztos színek okoztak, felváltotta a lágyság és a hullámzás. Mosolyt csempészve az otthonunkba.

Förhöja zsúrkocsi egyedi mintával
Zsúrkocsi előlnézet
Zsúrkocsi fiók